Zakopiańska kuchnia – można tam zjeść wszystko

Zakopiańska kuchnia – można tam zjeść wszystko

Zakopane to miejsce pod wieloma względami magiczne, to pewnego rodzaju tygiel, gdzie obok miejscowej tradycji i obyczajów można spotkać pewne czynniki kulturowe z różnych zakątków Europy. Do Zakopanego można wybrać się nie tylko latem, wszystkie pory roku mają tu swoje atrakcyjne strony i walory. Przebywając w Zakopanem, niezależnie od pory roku, warto spróbować miejscowych specjałów, dań regionalnych, w tym celu na pewno należy odwiedzić jedną z wielu restauracji miejscowych. Praktycznie w ogromnej większości restauracji i w schroniskach górskich można poza daniami regionalnymi spotkać również dania, typowe praktycznie dla większości kuchni europejskich. W tym względzie, jeśli chodzi o konsumpcje poszczególnych rodzajów smakołyków kuchennych, generalnie dorośli preferują miejscowe smakołyki kuchni regionalnej albo przynajmniej przyrządzane dania według miejscowej tradycji. Inaczej ma się sytuacja z dziećmi, które na pewno chętniej niż baraninę po zakopiańską będą spożywały pizzę lub frytki. Kuchnia regionalna w Zakopanem i okolicach jest nieodłączną częścią tradycji tego regionu, praktycznie pewnych dań, podanych i przyrządzonych w tak charakterystyczny sposób, nie znajdziemy nie tylko w Polsce, ale też i w żadnym zakątku na świecie – to jest właśnie nieodparty urok takich kuchni typowo regionalnych.