Tradycyjna kuchnia zakopiańska

Tradycyjna kuchnia zakopiańska

W Zakopanem mimo upływu lat wciąż jest widoczny folklor podhalański. Możemy to m.in. zaobserwować w tutejszej gwarze, w bogatej w folklorystyczne akcenty muzyce, daniach regionalnej kuchni, a także w tradycyjnych strojach, wystrojach wnętrz i zwyczajach. Jeżeli chodzi o kuchnię to jest ona stosunkowo prosta, a w zasadzie opiera się na prostych produktach. Tereny te nie były zbyt urodzajne, a hodowla nie była mocno rozwinięta, ograniczała się głównie do hodowli owiec i domowego ptactwa. Do jej podstawowych produktów należały więc ziemniaki (nazywane przez górali grulami), kapusta i inne warzywa, baranina, jagnięcina. Na bazie tych produktów stworzono jednak wiele wariantów dań. Należy do nich między innymi rozsławiona kwaśnica, ale też żury, kapusta z grochem, hałuski, bukty (rodzaj górskich klusek), tarciochy (tarte na grubej tarce placki ziemniaczane), kluski z grulanem, moskole(plackie pieczone na blasze), karpiele (potrawa z brukwi). Wiele tych dań okraszona jest tradycyjnymi góralskimi dodatkami tzn. świeżo stopioną słoniną, oscypkami z owczego lub koziego sera, lub smażoną cebulką. Będąc więc w Zakopanem zamiast standardowego schabowego z frytkami warto trochę popróbować tej prostej lecz smacznej kuchni regionalnej, która niegdzie indziej nie smakuje tak, jak w bliskim towarzystwie górskich szczytów. A na drogę powrotną trzeba oczywiście koniecznie kupić oscypek.